2023-10-022023-10-02https://bc.iung.pl/handle/123456789/236The study presents results of research conducted in the years 2010–2012. The objective was to determine the effect of the sowing mate-rial (grains vs. spikelets) on yield, yield components and selected pa-rameters of grain quality of two varieties of spring spelt wheat. Usedas a seed material, spikelets did not affect significantly the yield, yieldcomponents or grain quality of spring spelt wheat as compared tograins. Seeding spikelets resulted in a tendency for an increase in yield(by an average of 2.9%), number of ears (by 3.9%) and starch contentd.m. (by 0.5 pp) of grain and in a decrease in the number and weightof grains per ear (by 2.8% and 2.7%). Overall, in the three-year test cy-cle, particular test weight and starch and protein content of grain showeda high stability, grain vitreosity was the least stable parameter. The genet-ic factor significantly differentiated the weight of 1000 grains and grainquality indicators of spring spelt wheat.Badania prowadzono w latach 2010–2012 w Gospo- darstwie Doświadczalnym Felin. Pole doświadczalne zlokalizo- wane było na glebie zaliczanej do kompleksu pszennego dobre- go. Celem badań było określenie wpływu materiału siewnego w postaci ziarna oraz kłosków na plonowanie, komponenty plonu i wybrane parametry jakości ziarna jarej pszenicy orkisz odmian Blauer Samtiger i Spelz aus Tzari Brod. Przedsiewnie wniesiono w nawozach (kg∙ha-1): P – 30,5; K – 99,6 i N – 30. Pogłównie (w fazie strzelania w źdźbło i w fazie kłoszenia) zastosowano kolejne 2 dawki azotu po 20 kg N∙ha-1. Siew (500 szt. na 1 m2) wykonywano w stanowisku po rzepaku ozimym. W fazie krze- wienia wykonano oprysk herbicydami Attribut 70 WG i Sekator 125 OD. Zastosowanie materiału siewnego w postaci kłosków w porównaniu z wysiewem ziarna nie wpłynęło istotnie na plon, komponenty plonu i jakość ziarna jarej pszenicy orkisz. W wy- niku siewu kłosków zaobserwowano jedynie tendencje do więk- szego plonu (średnio o 2,9%), liczby kłosów (średnio o 3,9%) i zawartości skrobi w s.m. ziarna (średnio o 0,5% p.p.) oraz mniejszej liczby i masy ziarn z kłosa (średnio o 2,8% i 2,7%). Spośród analizowanych parametrów plonowania i jakości ziarna dużą stabilnością w trzyletnim cyklu badań charakteryzowały się zwłaszcza gęstość ziarna w stanie zsypnym oraz zawartość skrobi i białka w ziarnie, natomiast najbardziej zmienna była szklistość ziarna. Czynnik genetyczny istotnie różnicował masę 1000 ziarn i wskaźniki jakości ziarna jarej pszenicy orkisz.https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.enjara pszenica orkisz, materiał siewny, plon ziar- na, jakość ziarnaspring spelt wheat, sowing material, grain yield, grain qualityYIELDS AND QUALITY OF SPRING SPELT WHEAT DEPENDING ON SOWING MATERIALPlonowanie i jakość ziarna jarej pszenicy orkisz w zależności od zastosowanego materiału siewnegoinfo:eu-repo/semantics/article