Kocoń, Anna2024-07-102024-07-102005Pamiętnik Puławski, 2005, 139, 55-640552-9778https://bc.iung.pl/handle/123456789/1441The paper is concerned with the fertilization of quality spring and winter wheat and with its influence on yield and grain quality. The grain destined for consumption has to be characterized by high technological value quality as defined by its milling quality and flour strength. This paper is a review and a synthetic description and does not address a question of how particular wheat varieties should be fertilized. From the practical point of view regarding size and quality of wheat and yield, of the plant nutrients under analysis the greatest yield-forming effects and improvement of grain qualitative characteristics are those obtained by the rational use of fertilizer nitrogen. However, it is worth emphasizing that it is possible only when nitrogen fertilization is well-balanced appropriate with all other necessary nutrients. The shortage of a nutrient decreases grain yield and often compromises its quality, technological or nutritive. In the modem approach to technological wheat fertilization - fertilization is considered as a balanced and equalized fertilization system which incIudes nutritive and fertilizer requirements of plants. In those conditions it is possible to obtain high grain yield and grain quality which meets the market standards.Praca dotyczy nawożenia dwu form pszenicy jakościowej: jarej i ozimej oraz jego wpływu na plon i jakość ziarna. Ziarno przeznaczone na cele konsumpcyjne musi charakteryzować się wysoką wartością technologiczną, określaną przez wartość przemiałową ziarna i wartość wypiekową mąki. Opracowanie ma charakter pracy przeglądowej, syntetycznej, nie wnika szczegółowo w nawożenie poszczególnych odmian pszenicy. Z praktycznego punktu widzenia największe efekty plonotwórcze oraz poprawę wyróżników jakościowych ziarna uzyskuje się pod wpływem racjonalnego nawożenia pszenicy azotem. Jednak jest to możliwe tylko w przypadku właściwego i zrównoważonego nawożenia pszenicy wszystkimi innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi. Niedobór któregoś ze składników odżywczych obniża plon ziarna, a często także pogarsza jego wartość technologiczną czy odżywczą. W nowoczesnym podejściu do produkcji pszenicy jakościowej nawożenie rozpatrywane jest jako zbilansowany i zrównoważony system, uwzględniający potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin, gdyż tylko wtedy możliwe jest uzyskanie wysokiego plonu ziarna o jakości odpowiadającej normom przyjętym na rynku.zbilansowane nawożeniepszenica jara i ozimaplon ziarnajakość ziarnabalanced fertilizationspring and winter wheatgrain yieldgrain qualityNawożenie jakościowej pszenicy jarej i ozimej a plon i jakość ziarnaFertilization of quality spring and winter wheat and its impact on yield and grain quality